Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ Ή ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ



Πολλά κόμματα επαγγέλθηκαν κατά καιρούς την επανίδρυση του κράτους, εννοώντας προφανώς τη δημιουργία ενός νέου κράτους καλώς οργανωμένου, εντίμου, ευέλικτου ακομμάτιστου που να φανερώνει αγάπη για τον ελληνικό λαό και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του και μόνον, αποτελεσματικού και βεβαίως απαλλαγμένου από τα μειονεκτήματα του παρελθόντος. Ως γνωστό, καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να υλοποιήσει μία τέτοια εξαγγελία. Αντίθετα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που ακολουθούσαν το παράδειγμά τους, διόρισαν στρατιές δημοσίων υπαλλήλων, κατέστρεψαν τη ραχοκοκαλιά της δημόσιας διοίκησης, την ιεραρχία, αχρήστευσαν το πειθαρχικό δίκαιο που τη διέπει, παρέδωσαν τα πάντα στους κομματικούς συνδικαλιστές και επέτρεψαν να διολισθήσει στη ρουσφετολογία και επομένως στη διαφθορά. Οι 250.000 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι του 1981, έφτασαν στις ημέρες μας στις 700.000, συν 100.000 τουλάχιστον συμβασιούχους, εν μέσω διάλυσης και αποπνικτικής διαφθοράς.
Σήμερα όμως, η επανίδρυση του κράτους, ουσιαστικά η ανόρθωση και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η έξοδός της από την κομματοκρατία, τη φαυλότητα,  τη διαπλοκή και τη διαφθορά είναι αναγκαία για την επιβίωση της χώρας και των πολιτών της, αλλά και του πολιτικού συστήματός της έστω και κατ’ επίφασιν ψευτοκοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας. Δυστυχώς, όμως και σήμερα η επανίδρυση του κράτους είναι ανέφικτη, γιατί η προκύψασα μετά τον Ιούνιο 2012 νέα τρικομματική και εξουσιολαγνική κυβέρνηση δεν προτίθεται και δεν έχει την βούληση να έρθει σε ρήξη με το αμαρτωλό παρελθόν. Συνεπώς ας περιμένουμε μια νέα κυβέρνηση οποτεδήποτε στο μέλλον προκύψει, για να αποτολμήσει την επανίδρυση του κράτους. Και για την επανίδρυση, απαιτείται η λήψη κάποιων μέτρων, τίθενται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως αυτές που ακολουθούν παρακάτω.
Πρώτη προϋπόθεση: Αποκομματικοποίηση. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να βρίσκεται μακριά από τα κόμματα και τις κομματικές παρεμβάσεις.
Δεύτερη προϋπόθεση: Πάταξη της διαφθοράς. Η εξαφάνιση της διοικητικής διαφθοράς, συναρτάται με την πάταξη της πολιτικής διαφθοράς και την κατάργηση της γραφειοκρατίας. Η διοικητική διαφθορά γεννάται από τη γραφειοκρατία και υφίσταται λόγω της πολιτικής διαφθοράς. Εάν εξαλειφθεί η πολιτική διαφθορά, ανοίγει ο δρόμος για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της διοικητικής διαφθοράς. Αυτή η τελευταία θα παταχθεί εύκολα με την επιβολή εσωτερικού ελέγχου, σκληρών ποινικών κυρώσεων και αυστηρής πολιτικής εποπτείας.
Τρίτη προϋπόθεση: Πρόσληψη ατόμων υψηλού μορφωτικού επιπέδου μέσω εξετάσεων και με ήθος. Η αλλαγή νοοτροπίας στο δημόσιο, η κατάργηση της γραφειοκρατίας, οι καλύτερες αμοιβές, η παροχή δυνατοτήτων για το κτίσιμο μιας ενδιαφέρουσας καριέρας στη δημόσια διοίκηση, που θα ανταμείβει υλικά και ηθικά αυτούς που εργάζονται και έχουν μεγάλη παραγωγικότητα, θα προσελκύσει σε αυτό και τους άλλους.
Τέταρτη προϋπόθεση: Πραγματοποίηση αλλαγών στη δομή και στην οργάνωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτά σημαίνουν κατάργηση όλων των άχρηστων οργανισμών και κρατικών υπηρεσιών που ακόμη επιζούν για πολιτικούς λόγους.
Καταληκτική προϋπόθεση: Σταδιακή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, παράλληλα με την πρόσληψη ατόμων υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ώστε σύντομα να υπάρξει μία δημόσια διοίκηση αριθμητικά μικρότερη της σημερινής και καλύτερη από κάθε άποψη, για να μπορεί η κυβέρνηση να την αμείβει με μεγαλύτερους μισθούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: