Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΜΙΑ ΜΙΝΙ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΤΕΡΑΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΡΙΖΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ



Στις ζοφερές μας μέρες, μέρες κρίσης Θεσμών, Αρχών και Αξιών, τα δημόσια πρόσωπα δεν είναι όλα ίδια και δεν τα φάγανε όλοι. Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις, όπως ο συμπατριώτης μας Πάνος Κρίκης, του οποίου η πατριωτική, η εθνική, η πολιτική, η κοινωνική και η καθολική προσφορά του δεν πρέπει να αγνοείται.
Ένας λόγος παραπάνω για να επισημαίνονται οι «καλοί καγαθοί», δηλαδή αυτοί που εργάζονται και προσφέρουν απλόχερα με το πνευματικό τους έργο, τις πράξεις τους και το παράδειγμά τους στη χώρα και την ιδιαίτερη πατρίδα τους – Καστοριά – και στους πολίτες και μάλιστα χωρίς αξιώσεις ή ανταμοιβή και σε ορισμένες περιπτώσεις με κόστος. Τον αγαπητό και φίλο Πάνο Κρίκη λίγοι τον γνωρίζουν γιατί το τοπικό κατεστημένο των ΜΜΕ τον έχει κομμένο από τη δημοσιότητα, για να μη καθίσταται γνωστό το έργο του, δημοφιλές πρόσωπο ο ίδιος. Και να μην αποκαλύπτει τις βρωμιές, τις ατιμίες και τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά σκάνδαλα μερικών πολιτικών και όχι μόνον προσώπων της Καστοριανής κοινωνίας.
Ο Πάνος Κρίκης έχει μια ανεπανάληπτη και πληθωρική παρουσία σε πολλούς τομείς, σε ένα μεγάλο πεδίο δραστηριοτήτων, όπως Εθνικό-πατριωτικό, δημοσιογραφικό, πολιτικό, κοινωνικό, συγγραφικό, είναι μια ταλαντούχος και πολυσύνθετη προσωπικότητα, που συνδυάζει την έντονη πολιτική και κοινωνική δράση με τα χαρακτηριστικά μιας βαθειάς ανθρωπιάς και υποδειγματικής αμεροληψίας, αντικειμενικότητας και υποδειγματικής εντιμότητας. Είναι αιρετικός με την έννοια πως δεν συμμορφώνεται με καθιερωμένες απόψεις, αρχές και δόγματα του οποιουδήποτε πολιτικού και ιδεολογικού χώρου. Είναι και επαναστάτης, υποστηρικτής και οπαδός ριζοσπαστικών ιδεών, πρόσωπο που προβάλλει αντιρρήσεις ή αμφισβητεί τα τετριμμένα, τα παραδοσιακά καθιερωμένα που οδήγησαν την χώρα στην παρακμή και όχι σε πρόοδο και θετική εξέλιξη.
Σήμερα ο Πάνος Κρίκης είναι ακομμάτιστος, δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, δεν είναι εντεταγμένος σε κυκλώματα, κλίκες, κλαμπ κλπ, δεν υπηρετεί κομματικές ιδεολογίες, γιατί σήμερα εκλείπουν τα ανώτερα ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά πρότυπα των ιδεολογιών, αλλά είναι αφοσιωμένος και με την ψυχή και το πνεύμα, με κάθε δύναμη στην Ελλάδα, στην Καστοριά, στην υποδειγματική δημοσιογραφία.
Είναι πρόσωπο που αγαπά την Ελλάδα και την ιδιαιτέρα του πατρίδα την Καστοριά και αγωνίζεται γι’ αυτές και τιμά ό,τι συνδέεται με την Ιστορία, την Ορθοδοξία, την παράδοση, την γλώσσα κλπ. Πατριώτης σε όλες τις εκδηλώσεις, με δράση κατά την κατοχή, που ποτέ δεν σκέφτηκε να εξαργυρώσει για προσωπικό όφελος, ή για όφελος των παιδιών του.
Στην Καστοριά η ανιδιοτέλεια αποτελεί είδος σε σπανιότητα και η προσφορά ανθρώπων για το γενικό καλό, για Ισονομία και Ισοπολιτεία, για διαφάνεια, αξιοκρατία κλπ, που δεν έρπουν, δεν συμπεριφέρονται κολακευτικά και με δουλοπρέπεια επιδιώκοντας την εύνοια των εξουσιαστών και των κατεστημένων συμφερόντων, δεν προβάλλεται και δεν δημοσιοποιείται. Αυτό γίνεται μόνον για τον Πάνο Κρίκη. Ευτυχώς γι’ αυτόν, ποτέ δεν απογοητεύτηκε, δεν έγινε ρίψασπις, δεν περιθωριοποιήθηκε όπως πολλοί άλλοι, ποτέ δεν αισθάνθηκε να τον καταλαμβάνει οργή, μίσος και αποκαρδίωση, αλλά συνέχισε με μεγαλύτερο πάθος να υπηρετεί τα ιδανικά της Πατρίδας, της Ορθοδοξίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης, της Εθνικής Ενότητας, Ομοψυχίας κλπ. και να προβάλλει όλο του το έργο από το «BLOG» ΠΑΝΟΣ ΚΡΙΚΗΣ, ένα πνευματικό έργο, μια πραγματική Εθνική προσφορά, μοναδική στο είδος της.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Πάνος Κρίκης με τα κείμενά του εντυπωσιάζει τον αναγνώστη, είναι ενάρετος και έχει ηθικές αρχές γι’ αυτό και αποτελεί για την Καστοριά ένα μοναδικό φωτεινό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και πίστης στην πραγμάτωση ιδανικών και ανωτέρων σκοπών, ιδανικών που αποτελούν μέρος της πατρογονικής μας κληρονομιάς. Αποτελεί και δίδαγμα πολιτικού, κοινωνικού και δημοσιογραφικού ήθους και ορθόδοξης απαντοχής. Αυτός ο Πάνος Κρίκης, όπως τον περιγράφω, είχε και έχει την αγάπη και την εκτίμηση, αυτών που τον γνώρισαν από κοντά, προσώπων της κοινωνίας, της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών.
Σαν δημοσιογράφος της Αριστεράς με μακρά πείρα, καταθέτω την προσωπική μου μαρτυρία, πως ο Πάνος Κρίκης συνεδέετο και συνδέεται, είχε στενές σχέσεις φιλίας με τις παρακάτω προσωπικότητες αναγνωρισμένης αξίας και υπόληψης, με αίγλη και κύρος, πολλές από τις οποίες διεθνούς εμβέλειας, προερχόμενες από όλο το φάσμα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας.
Συνεδέετο λοιπόν: Με τους ονομαστούς, διακεκριμένους και ήρωες της ΕΑΜικής ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Καστοριανούς την καταγωγή, δημοσιογράφους, ιστορικούς και συγγραφείς όπως τους Σόλωνα και Φοίβο Γρηγοριάδη, καπετάνιο του ΕΛΑΣ Δημήτριο Δημητρίου (καπετάν Νικηφόρος), Συνταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού, αρθρογράφο, ιστορικό και συγγραφέα, τον εξέχοντα πολιτικό συντάκτη, ιστορικό και συγγραφέα Σπύρο Λιναρδάτο, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Μάνο Κατράκη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Κώστα Βάρναλη, τον ποιητή και δημοσιογράφο Γιάννη Θεοδωράκη, τον Λάκη Σάντα ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, τον Χάρη Μαναβή βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης (στο γραφείο του οποίου έκανε την πρακτική δικηγορική άσκηση), τον Λεωνίδα Κύρκο, τον ασύγκριτο και ασυμβίβαστο Ευάγγελο Γιαννόπουλο, τον ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Κλεισουριώτη Πάνο Κόκκα, τον Τάσο Δήμου διευθυντικό στέλεχος των εφημερίδων «ΑΥΓΗ» και «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», τους Καστοριανούς βουλευτές και Υπουργούς Παναγιώτη Γυϊόκα και Ζήση Παπαλαζάρου , τους πρώην βουλευτές και υπουργούς της Ν. Δ. Κωνσταντίνο Στεφανάκη και Γιάννη Κεφαλογιάννη, και μια άλλη πλειάδα επώνυμων προσώπων με θετική ιδιότητα.  
Οι εν ζωή φίλοι του Πάνου Κρίκη μεταξύ πολλών άλλων είναι και ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης  Μανώλης Γλέζος ο «ΕΡΜΗΣ», ο Ευάγγελος Μαχαίρας, ο γνωστός δημοσιογράφος του Βήματος και των Νέων Στάθης Ευσταθιάδης, ο βουλευτής του Συ.Ριζ.Α. Στάθης Παναγούλης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ο Αδαμάντιος Πεπελάσης πρώην Διοικητής των Τραπεζών Αγροτικής και Εμπορικής, ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, πρώην Διοικητής κι αυτός των Τραπεζών Αγροτικής και Γενικής, η Έλενα Κουντουρά βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο επί τιμή Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Παρμενίων Τζίφρας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: