Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΟΔΗΓΟΥΜΕΘΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ



Θα περίμενε κανείς ότι το πολιτικό μας σύστημα θα είχε διδαχθεί από τα εγκληματικά λάθη που διέπραξε και έφερε τον τόπο στη χρεοκοπία. Φαίνεται όμως ότι κανένας δεν βάζει μυαλό σε αυτόν τον τόπο. Έτσι, οι άνθρωποι που ευθύνονται για τα σημερινά χάλια της χώρας και είναι οι πολιτικοί των δύο κομμάτων εξουσίας – ΠαΣοΚ - Ν.Δ. –, επιμένουν στην ίδια εγκληματική για τη χώρα πολιτική. Και κυρίως δεν βλέπουν ότι με τη στάση τους ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Ελλάδα σε πτώχευση και κατ’ επέκταση σε αποπομπή της από την ζώνη του ευρώ είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός.
Σε μια σειρά άρθρων μου, έχω γράψει ότι η ευθύνη είναι δική μας. Πολιτικοί, ΜΜΕ, Συνδικαλιστές, λαός. Είμαστε υπεύθυνοι για την διόγκωση του δημόσιου τομέα, σε βάρος του ιδιωτικού. Κανένας δεν μας εμπόδισε να προχωρήσουμε σε περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, ώστε να απαλλαγεί το ελληνικό δημόσιο από τα σχετικά ελλείμματα. Κανένας δεν μας απαγόρευσε να απελευθερώσουμε μία σειρά κλειστών αγορών και επαγγελμάτων που δημιουργούσαν πρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία της οικονομίας και επιβάρυναν δυσανάλογα το κόστος παραγωγής και διάθεσης των ελληνικών προϊόντων. Όσο υψηλή και αν ήταν η ισοτιμία του ευρώ, το γεγονός ότι εμείς συνεχίσαμε να έχουμε τόσο υψηλό έλλειμμα και χρέος ήταν προϊόν των δικών μας εσφαλμένων επιλογών.
Τις επιλογές αυτές κάποιοι τις αποφάσισαν. Την κύρια ευθύνη ασφαλώς φέρουν οι πολιτικοί και μόνον αυτοί. Στην χώρα μας όμως έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο δεν επιτρέπει σε καμία κυβέρνηση να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Όχι μόνο επειδή φοβάται το πολιτικό κόστος, αλλά διότι κάθε απόφαση που θίγει κεκτημένα προνόμια ή δικαιώματα προσκρούει σε απίστευτες αντιδράσεις από ένα σύνολο ομάδων πίεσης. Εδώ έχει ευθύνη ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι οποίοι ωθούν τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο λαϊκισμός δεν έχει όρια. Και ενώ σήμερα όλοι ζητούν να πέσουν κεφάλια για τα λάθη του παρελθόντος, οι ίδιοι αυτοί που το ζητούν εξακολουθούν να υπονομεύουν κάθε μέτρο εξυγίανσης.
Κοινώς, επαναλαμβάνουμε και σήμερα τα ίδια εγκληματικά λάθη για την Ελλάδα με αυτά που μας έφεραν στην καταστροφή. Και αν την αποφύγουμε προσωρινά με το πακέτο στήριξης που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι, αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Ο κίνδυνος παραμένει μπροστά μας. Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε και δεν αλλάξουμε έγκαιρα τακτική, μάλλον δεν θα αποφύγουμε τα χειρότερα και οι θυσίες των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων θα πάνε χαμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: