Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ



Είναι κοινή η διαπίστωση, ότι η δομή της δημόσιας διοίκησης στην χώρα μας είναι γραφειοκρατική δεν παράγει έργο, αλλά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες παράγει και διαφθορά. Η διοικητική διαφθορά είναι παράγωγο της γραφειοκρατίας, αφού και για νόμιμες υποθέσεις απαιτείται φακελάκι, το γρηγορόσημο. Σήμερα η δημόσια διοίκηση είναι διαλυμένη. Προφανώς τα διαλυτικά φαινόμενα είναι απόρροια και του άγριου κομματισμού, που έχει κατακυριεύσει το δημόσιο και εντείνεται από την καταστροφική δραστηριότητα των συνδικαλιστών, που νομίζουν ότι το κράτος υφίσταται για να το εκμεταλλεύονται και να το διοικούν κατά τα κέφια τους.
  Η σημερινή κυβέρνηση καταβάλλει θεωρητικά κάποιες προσπάθειες για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αλλά δεν διαθέτει το θάρρος και την αποφασιστικότητα για να επιφέρει τις δραστικές και επώδυνες αλλαγές που χρειάζονται και εγγυώνται την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της διοικητικής μηχανής, να κλείσει άχρηστες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα που δεν προσφέρουν τίποτα     – οι συγχωνεύσεις δεν αλλάζουν το κατεστημένο –, να απολύσει το άχρηστο και διεφθαρμένο προσωπικό, να ψηφίσει νέους νόμους περί συνδικαλισμού, που να καταργούν την επιρροή των συνδικαλιστών και την κομματικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, να επιβάλλει την ιεραρχία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να αποκαταστήσει το διευθυντικό δικαίωμα των διευθυντών, να εφαρμόσει με αυστηρότητα το νέο πειθαρχικό δίκαιο, να πατάξει με αυστηρές ποινικές κυρώσεις την διαφθορά, τον χρηματισμό πιο απλά, να μειώσει το κράτος με άμεσες ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και οργανισμών, να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες, π.χ. τις αστικές συγκοινωνίες, την αποκομιδή των σκουπιδιών υπό την προϋπόθεση να μην θίγονται ποσώς τα δικαιώματα και οι αποδοχές των εργαζομένων και να αρχίσει την δημιουργία της νέας δημόσιας διοίκησης, οργανώνοντας σε κάθε υπηρεσία ή αυτοτελή μονάδα π.χ. εφορίες, τελωνεία, δασαρχεία, μικρές ομάδες έμπειρων και έντιμων υπαλλήλων, που θα αποτελούν την κινητήρια δύναμη και την νέα διοίκηση.
Στόχος πρέπει να είναι, μέσα στα αμέσως προσεχή χρόνια, να αποκτήσουμε μία δημόσια διοίκηση με λίγες υπηρεσίες με ολιγάριθμο προσωπικό, με ιεραρχική δομή, εντιμότητα και διάθεση για προσφορά, που παράλληλα θα αμείβονται ικανοποιητικά και θα επιβραβεύεται υλικά και ηθικά η προσφορά και η παραγωγικότητα της εργασίας τους. Η νέα δημόσια διοίκηση θα προέλθει από την εσωτερική μεταλλαγή της υπάρχουσας με την απομάκρυνση ορισμένων άχρηστων ή διεφθαρμένων στοιχείων, την πρόσληψη νέων ικανών ατόμων και την ριζική αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Όλα αυτά απαιτούν κυβερνητικό δυναμισμό, σύγκρουση με το συνδικαλιστικό και υπαλληλικό κατεστημένο και αδιαφορία για το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Άλλωστε σήμερα που πιάσαμε πάτο, από κάθε άποψη, οι έντιμοι είναι πολλοί περισσότεροι από τους διεφθαρμένους, εκείνοι που θέλουν να δουλέψουν – 1.200.000 άνεργοι – πιο πολυπληθείς από τους τεμπέληδες του δημοσίου – και εκεί υπάρχουν σωστά άτομα – και βεβαίως οι νέοι που ζητούν να μπουν σε κάποια εργασία, πραγματικά αγνοί και πρόθυμοι για δουλειά και επομένως και από καθαρά πολιτική άποψη, σε αυτούς μπορούν και πρέπει να βασιστούν κυβέρνηση και υπεύθυνα κόμματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: