Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Είναι εκείνο το άτομο που ανήκει ή αναφέρεται στο πνεύμα και κυρίως στην ικανότητα του ανθρώπινου μυαλού να σκέφτεται, να εκφράζει τις σκέψεις του ελεύθερα (Ελευθερία σκέψης), να διαλογίζεται, να προσφέρει ανιδιοτελώς την υποστήριξή του στους Εθνικούς, Δημοκρατικούς, Κοινωνικούς, πολιτικούς και άλλους ευγενικούς αγώνες, πάντα επ’ ωφελεία του Έθνους, της χώρας και των κατοίκων της, της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, της Δικαιοσύνης, των Θεσμών και του κοινωνικού συνόλου, της Ισονομίας, της Ισοπολιτείας, της Αξιοκρατίας και Αξιοσύνης, της Διαφάνειας και του Ήθους και της Ηθικής. Επίσης, ο πνευματικός άνθρωπος οφείλει να ασκεί κριτική, να επικρίνει έντονα και να στηλιτεύει με θάρρος και παρρησία την τοπική ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑ και τον τοπικό ΝΕΠΟΤΙΣΜΟ, όλα τα κατεστημένα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και τηλεοπτικά συμφέροντα, τα επιβλαβή για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, ότι εμποδίζει την πρόοδο και προκοπή αυτού του τόπου, που είναι άξιος καλύτερης μοίρας. Να ασκεί δριμύτατη κριτική στην εξουσία και τα απεχθή πρόσωπα που την ασκούν, να καυτηριάζει την οικονομική και κοινωνική αδικία και παράλληλα να υπερασπίζεται σθεναρά το Σύνταγμα και τους Θεσμούς, το Δίκαιο και το Ηθικό, τους πτωχούς, αδύναμους και ανυπεράσπιστους Καστοριανούς πολίτες.
Κατά την τελευταία τριακοπενταετία, παρατηρείται στον επιστημονικό και πνευματικό κόσμο της χώρας μία ατολμία, μία σιωπή, μία παράλυση μπροστά στα κατακλυσμιαία φαινόμενα της διαφθοράς, της διαπλοκής, την έκλυση ηθών και αξιών. Επίσης, παρατηρείται ο εκμαυλισμός και εκφαυλισμός της δημόσιας ζωής και παντού η ανάδειξη σε κρατικά και αιρετά αξιώματα – κατά κανόνα – φαύλων, καιροσκόπων, ιδιοτελών άσχετων και ανίκανων προσώπων.
Σε όλα αυτά τα ασυνήθιστα και σκανδαλώδη και ποινικώς κολάσιμα φαινόμενα, επικρατεί σιωπή, απροθυμία καταγγελτικού λόγου, λεκτική αντίσταση. Αιτία: Ο συμβιβασμός, ο φόβος, το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, όλες οι συνέπειες των επιλογών αντιστράτευσης και εναντίωσης στα κατεστημένα άνομα και ανίερα συμφέροντα, ό,τι επιφέρει εναρμόνιση, υποταγή και καλοπέραση.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: