Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ



Παρακολουθώντας κανείς την καθημερινή ζωή στην Καστοριά μας, διαπιστώνει ότι οι πολλοί καταφέρονται κατά των ανθρώπων που μας διοικούν, κατά των προσώπων που ασκούν εξουσία, κατά των κρατικών και αιρετών οργάνων και γενικά κατά της Δημόσιας Διοίκησης. Και τούτο γιατί η κοινή γνώμη διατηρεί ζωηρότατες αμφιβολίες για την εντιμότητα – της πλειοψηφίας – των διαχειριζομένων τα κοινά. Αυτή η «τοπική γκρίνια» που μας διακρίνει είναι ένα μέσον εκτόνωσης από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Έτσι, οι φράσεις που βρίσκονται συνεχώς στο στόμα όλων, είναι: «Πού είναι το Κράτος»;Ή «Όλοι τους είναι ανίκανοι», «Τι κάνουν οι υπάλληλοι»; και άλλα πολλά.
Η παραπάνω συμπεριφορά εν μέρει είναι δικαιολογημένη. Όμως, πιστεύουμε ότι το όλο θέμα ανάγεται απ’ ευθείας και στον χαρακτήρα του Λαού μας. Άλλωστε από αυτόν τον Λαό προέρχονται και όλοι εκείνοι που διοικούν τον τόπο. Με άλλα λόγια: Όλοι αυτοί που κυβερνούν και διοικούν αυτόν τον Λαό, είναι «σάρξ εκ της σαρκός του». Και, τελικά, όπως έχει λεχθεί «Ο Λαός εκλέγει τους ηγέτες που του ταιριάζουν». Ή όπως θα έλεγε και ο Ιερός Χρυσόστομος: «Οίος ο Λαός τοιούτοι και οι ηγέται του». Γι’ αυτό, θεωρούμε σκόπιμο να διερευνήσουμε δι’ ολίγων, την χαρακτηρολογία των προσώπων που διοικούν τον Νομό μας.
 Θα πούμε, λοιπόν, ότι κάθε αναζήτηση για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των προσώπων που διοικούν, δεν μπορεί να γίνεται in abstracto, αλλά θα πρέπει να εντάσσεται μέσα στο περιβάλλον, στο οποίον κινούνται τα πρόσωπα αυτά. Έτσι, η αναζήτηση εδώ των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων αυτών των προσώπων, βρίσκεται σε απόλυτη σχέση με το γενικότερο πλαίσιο της χαρακτηρολογίας του Έλληνα εξουσιαστή και ακόμη πιο γενικά του Έλληνα πολίτη. Δυστυχώς, για το θέμα αυτό, δεν υπάρχουν ειδικές μονογραφίες.
Με βάση κάποια γενικά συστατικά στοιχεία που προσδιορίζουν τον ψυχισμό ενός Λαού, μπορούμε να πούμε, ότι ο Ελληνικός Λαός έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Αυτά καθ’ ημάς, χωρίζονται σε θετικά και σε αρνητικά. Τα θετικά είναι: Η ζωτικότητά του, η αντοχή του, η δύναμη επιβίωσης, η οξύτητα της αντίληψης, η ταχύτητα της αντίδρασης, η κοινωνικότητα και τέλος το φιλότιμο. Τα αρνητικά είναι: Ο ατομισμός του, η επιπολαιότητα του χαρακτήρα του και το άστατο του συναισθηματικού του κόσμου ένα είδος ροπής για τυχοδιωκτισμό. Και η τάση για γρήγορο και εύκολο πλουτισμό. 
Έτσι, όταν ο Έλληνας και ο Καστοριανός ασκεί διοίκηση, παρακινείται από τον ατομισμό του. Και πολλές φορές θεωρεί την θέση σαν δικό του απόκτημα. Κλασσικά παραδείγματα αυτής της νοσηρής νοοτροπίας αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της Ν. Δ. και ένα του ΠΑΣΟΚ. Και την υπηρετεί περισσότερο με κριτήρια προσωπικά παρά υπακούοντας σε γενικούς κανονισμούς. Άλλοτε, πάλι, η οξύτητα της αντίληψης και η ταχύτητα της αντίδρασης που τον διακρίνουν, τον κάνουν επιπόλαιο και όχι σπάνια οκνηρό. Αυτό, βέβαια, έχει δυσμενή αντίκτυπο στο έργο που του έχει ανατεθεί.
Καταλήγοντας, συμπερασματικά θα πούμε, ότι όλα τα παραπάνω δεν μας εκπλήσσουν. Διότι αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Λαού μας. Όμως, το ζητούμενο είναι, ότι πρέπει να αποκτήσουμε ως Λαός, αυτογνωσία. Βέβαια, δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία. Απαιτείται η συνειδητή και η συστηματική προσπάθεια για την εξάλειψη αυτών των αδυναμιών, που είναι σύμφυτες με τον χαρακτήρα του Λαού μας.
Οι ενεργοί πολίτες της Καστοριάς, σήμερα έχουν την δυνατότητα να καταπολεμήσουν τα αρνητικά αυτά χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, επιλέγοντας με την ψήφο τους, τους άριστους εκ των υποψηφίων που θα μπορέσουν ως ειδήμονες να διοικήσουν τον τόπο.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: