Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ - ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ



Πολλές φορές έχω γράψει ότι αυτοί που φιλοδοξούν να γίνουν Πρωθυπουργοί, Υπουργοί κλπ και να κυβερνήσουν την Χώρα, δεν πρέπει να είναι απλώς διαχειριστές της εξουσίας. Πρέπει να είναι και ηγέτες. Γιατί στο πρόσωπο του ηγέτη, ο Λαός πρέπει να αναγνωρίζει τον καθοδηγητή, ο οποίος θα οδηγήσει τον Τόπο στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Και τα προσόντα που πρέπει να έχει κανείς, για να χαρακτηριστεί ως ηγέτης και διαχειριστής της εξουσίας είναι πολλά. Θα τονίσω εδώ ότι το θέμα της ηγεσίας είναι ξεχωριστό και σημαντικό κεφάλαιο των αρχών της Διοίκησης. Εγώ στο σημερινό μου άρθρο θα ασχοληθώ μόνο με ορισμένα από τα γνωρίσματά του.
Είναι γεγονός και πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ότι η εκτίμηση που τρέφει σήμερα ο Λαός για τους πολιτικούς της Χώρας μας, υπό την ευρεία του όρου έννοια, γίνεται διαρκώς και μικρότερη. Σήμερα οι πολιτικοί έχουν καταστεί πρόσωπα ανάξια λόγου, αποδοκιμάζονται στους δρόμους με φωνές, χειρονομίες, ή άλλες έντονες εκδηλώσεις, οι πολίτες τους ρίχνουν γιαούρτια, αυγά και άλλα αντικείμενα για να τους εξευτελίσουν. Και μεγάλο μερίδιο γι’ αυτήν την απαξίωση φέρουν οι ίδιοι. Γι’ αυτό και επέλεξα έναν δεκάλογο κανόνων που περιλαμβάνει κάποιες διαχρονικές οδηγίες-συμβουλές.
·                     
1.             ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ: Αγάπη γνήσια και αυθεντική προς την Ελλάδα και τον τόπο του, και όχι επίπλαστη και υποκριτική.
2.             ΗΘΟΣ: Ένα σύνολο ψυχικών και πνευματικών χαρισμάτων ενός καλλιεργημένου και αξιοπρεπούς ανθρώπου, το οποίο είναι σύμφωνο με τις επικρατούσες αξίες που καθορίζουν την συμπεριφορά του προς τα έξω. Ήθος ανθρώπινο, δημοκρατικό, κοινωνικό, πολιτικό.
3.             ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ: Να χαρακτηρίζεται από ευσυνειδησία, ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια, τιμιότητα, πίστη στις ηθικές αρχές.
4.             ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αγάπη και πρόθυμη διάθεση για εργασία και παραγωγή έργου.
5.             ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ: Να είναι άξιος εμπιστοσύνης, να τον πιστεύει ο λαός και να βασίζεται σ’ αυτόν.
6.             ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο καλός ηγέτης πρέπει να έχει δημιουργική φαντασία και την ικανότητα να προβλέπει την έκβαση των πραγμάτων, να είναι οξυδερκής και να κατανοεί σε βάθος τα πράγματα και γεγονότα.
7.             ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ: Να έχει τις απαραίτητες δυνατότητες και ικανότητες, τις θετικές ιδιότητες που είναι αποτέλεσμα πνευματικής καλλιέργειας και φυσικό χάρισμα.
8.             ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: Να διακρίνεται για τα ευγενικά συναισθήματά του, να χαρακτηρίζεται από φιλική διάθεση, αγαθές προθέσεις και ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τον πολίτη-ψηφοφόρο.
9.             ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Πραγματική διάθεση και ξεχωριστή προσοχή για την πρόοδο και προκοπή του τόπου, για συνεισφορά στη συνολική προσπάθεια υπέρ του συνόλου και όχι της μειοψηφίας.
10.         ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ: Είναι το μεγαλείο που οδηγεί τον ηγέτη σε έργα μεγάλης σημασίας και αξίας. Ο αληθινά Χριστιανός ηγέτης και διαχειριστής της εξουσίας διακρίνεται για την ευσυνειδησία του, ποτέ δεν υπηρετεί τον λαϊκισμό και τη σκοπιμότητα, αλλά την αλήθεια και μόνον την αλήθεια και είναι πρόθυμος να θυσιαστεί γι’ αυτήν.
·                     
Η κρίση που σήμερα μαστίζει ποικιλοτρόπως το πολιτικό μας σύστημα και η απαξία ηθικής προς τους πολιτικούς, κορυφώνεται χωρίς τη δικαιοσύνη την αξιοκρατία, την κοινωνική αλληλεγγύη. Γι’ αυτό ο λαός μας χρειάζεται ηγέτες αληθινούς όχι επαγγελματίες της αυτοπροβολής και λαϊκιστές, αλλά ανιδιοτελείς ιδεολόγους που θα υπηρετούν την Ελλάδα και θα θυσιάζονται για τον λαό, σαν τον Αβραάμ Λίνκολν τον περίφημο Πρόεδρο των ΗΠΑ και ελευθερωτή των δούλων, ένας από τους αναμφισβήτητους ηγέτες της Αμερικής και ήρωας της ιστορίας της, που ήταν πάντοτε υπερασπιστής όχι των ισχυρών, αλλά των αδυνάτων και αδικουμένων. Και το μυστικό του; Στην καρδιά του έκαιγε η πίστη και η αγάπη στον Θεό. Σε ένα δε περίφημο επιτάφιο λόγο του, διακήρυξε: «… ότι αυτό το Έθνος, κάτω από το μάτι του Θεού, θα ξαναγεννηθεί ελεύθερο κι ότι ο τρόπος διακυβέρνησης του λαού, από το λαό, για τον λαό δεν θα χαθεί από τη γη…». Η πίστη του προέδρου της Αμερικής είχε αντίκτυπο στην πολιτική δράση. Αποτελούσε δομικό στοιχείο των πεποιθήσεών του και την βάση των αξιών που πρέσβευε.
Σήμερα, ο κόσμος χρειάζεται ηγέτες αληθινούς, όπως ο Αβραάμ Λίνκολν με ακλόνητη πίστη. Και η Ελλάδα χρειάζεται έναν πολιτικό του αναστήματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όχι επαγγελματίες της αυτοπροβολής, αλλά ανιδιοτελείς ιδεολόγους, που θα υπηρετούν και θα θυσιάζονται για τον λαό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: