Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΚΑΠΟΤΕ Ο ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ;



Κοινή είναι η άποψη, η πεποίθηση και η διαπίστωση πολλών Καστοριανών ότι μεγάλο μέρος των αιρετών μας πολιτικών αρχόντων υπηρέτησαν αποκλειστικά τα στενά τους ατομικά συμφέροντα,  προς δε απεδείχθησαν ανεπαρκείς, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στους σκοπούς για τους οποίους εξελέγησαν, δεν υπήρξαν δημιουργικοί, δεν παρήγαγαν έργο και δεν εξυπηρέτησαν τους πολίτες-ψηφοφόρους, κατά το πρέπον και ορθόν. Εν ολίγοις διέψευσαν τις προσδοκίες των Καστοριανών για δημιουργία και παραγωγή έργων. Δεν είχαν τις στοιχειώδεις ικανότητες να αξιοποιήσουν με κατάλληλο τρόπο τα ποικίλα πλεονεκτήματα που προσέφερε ο τόπος, ώστε να προκύψουν οφέλη, σημαντικά έργα, οικονομική πρόοδος και ανάπτυξη.
Έχω γράψει και άλλοτε ότι τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την Καστοριά – όλον τον Νομό – να ξεχωρίζει από άλλες επαρχίες, είναι το απαράμιλλο φυσικό της περιβάλλον, η ιστορία της – αρχαία, βυζαντινή, σύγχρονη – τα μνημεία της, που κανένας άλλος Νομός της χώρας δεν μπορεί να τα συναγωνισθεί, την μεγάλη προσφορά των πολιτών της – σε παλαιότερες εποχές – στα γράμματα και τις επιστήμες, την ευεργετική προσφορά των Καστοριανών προς το Ελληνικό Έθνος, την Ελλάδα και υπέρ του συνόλου, την συνεισφορά τους στους Εθνικούς Αγώνες και ιδίως στον Μακεδονικό Αγώνα του 1904-1908, στον πόλεμο του ’40 και στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, την τέχνη της Γουνοποιΐας και τέλος όλα τα θετικά χαρακτηριστικά αυτού του τόπου.
Υποστηρίζω και πάλι με έμφαση ότι προκειμένου να εξασφαλίσουμε ανάπτυξη, με δραστηριότητες στους πρωτογενείς και δευτερογενείς τομείς της παραγωγής – του δημοσίου και ιδιωτικού –, τον τουρισμό, άλλους τομείς παραγωγής εισοδημάτων για ευημερία όλων των κατοίκων του Νομού, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή και δραστηριότητά μας στα πιο πάνω στοιχεία. Έτσι θα ξεχωρίσουμε στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Σε τι είμαστε και σε τι μπορούμε να είμαστε καλύτεροι από τους άλλους; Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις και τα ατού να πετύχουμε. Δυστυχώς όμως, βαδίζουμε αναχρονιστικά και αντίθετα προς την εξέλιξη και την πρόοδο της εποχής μας από την νοητική ανεπάρκεια, ακαταλληλότητα και κοντόφθαλμη πολιτική συγκεκριμένων αιρετών μας αρχόντων.
Αν συμφωνούν με τις απόψεις μας – οι εξουσιαστές – με την ανάλυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει ο Νομός μας, τότε πρέπει να στρέψουν όλη τους την προσοχή στα πιο πάνω στοιχεία που αναλυτικά παρέθεσα και που μας επιτρέπουν να ξεχωρίζουμε από τους άλλους Νομούς της Ελλάδας. Να αναδιατάξουμε τις προτεραιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: