Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΕΝΑ ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟ ΑΡΘΡΟ - Η ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ


ΕΝΑ ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ

Αρκετά συχνά, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις συναντώ συμπολίτες που με παροτρύνουν με αγωνία: «Κάνε κάτι». Η απάντησή μου είναι σχεδόν πάντα στερεότυπη. Πως τίποτα δεν εξαρτάται από εμένα και άλλα έντιμα και ικανά δημόσια πρόσωπα. Αλλά πως η εξυγίανση της δημόσιας ζωής, είναι συνάρτηση κοινωνικής συνειδητοποίησης των προβλημάτων και κίνηση πολιτική, ενεργών πολιτών από τα κάτω. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι πολίτες της Καστοριάς. Αλλά σχεδόν ποτέ δεν δραστηριοποιούνται, περιμένοντας κάποιον Μεσσία να λύσει τα προβλήματά τους και να τους απαλλάξει από τα δεινά. Θα μπορούσαν λ.χ., να πιέσουν για πολιτικές και πρόσωπα, με γράμματα, τηλεγραφήματα, φαξ, ηλεκτρονικά μηνύματα, SMS, επισκέψεις σε πολιτικές προσωπικότητες και σε εφημερίδες μας, μη εξαρτώμενες από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, ακόμα και σε δημόσιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Μόνον  τέτοιες κινήσεις πείθουν για τις ευαισθησίες της κοινωνίας και δείχνουν πως υπάρχει και πολιτικό κόστος πέραν από τις πιέσεις και τα συμφέροντα των οργανωμένων συντεχνιών και των καιροσκόπων επιβητόρων της εξουσίας.
Η κοινωνία όμως της Καστοριάς, δυστυχώς έχει αφιονισθεί, πάσχει δηλαδή από πνευματικό, ηθικό και πολιτικό λήθαργο, της έχει στερηθεί η δημιουργικότητα και η ικανότητα της εκδήλωσης σταθεράς εναντίωσης στα φαινόμενα της σήψης και της φαυλοκρατίας. Γι’ αυτό και εκλέγονται – με εξαιρέσεις – ανάξιοι λόγου, άτομα που ρέπουν στο χρηματισμό, στο ρουσφέτι, σε αναξιοκρατικές μεθόδους και συνεχίζει εγκληματικά να παραμένει σιωπηλή. Και να αποζητά από άλλους τον ρόλο του σωτήρα.
Διαμαρτυρήθηκαν ποτέ οι Καστοριανοί για τον σαδομαζοχισμό του κυκλοφοριακού; Ξεσηκώθηκαν ποτέ για τα θέματα της αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας που είναι ενδημικά φαινόμενα επί Νομαρχίας Κώστα Λιάντση; Προκλήθηκε ποτέ στην Καστοριά έντονη διαμαρτυρία για την μεγάλη βρώμα και δυσωδία, την διαπεραστική και ανυπόφορη οσμή που αναδίδει η λίμνη μας; Ποτέ.
Ο Καστοριανός ακριβοπληρώνει τη δημόσια διοίκηση, αλλά, ποτέ δεν αντιδρά ενεργητικά. Όλα τα αποδέχεται παθητικά. Γι’ αυτό και είναι άξιος της τύχης του. Φαίνεται πως η κοινωνία της Καστοριάς δεν είναι ακόμη ώριμη για ρήξεις και αλλαγές. Οι πολίτες της παράγουν και ανέχονται βέβαια τους πολιτικούς που τους ταιριάζουν και όχι αυτούς που πρέπει, τους σωστούς και κατάλληλους. Και μαζί οδηγούν τις τύχες του Νομού σε λεωφόρους ή ατραπούς.
Αν ο δρόμος είναι λασπωμένος και προβληματικός ευθύνη δεν έχει μόνο ο οδηγός. Την πορεία την έχουν διαλέξει οι επιβάτες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: