Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ - ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ


ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Πολλές φορές έχουμε πει από αυτήν εδώ την εφημερίδα ότι αυτοί που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα κοινά, να έχουν ενεργό συμμετοχή στην Περιφέρεια και τους Δήμους, δεν πρέπει να είναι απλώς διαχειριστές της εξουσίας. Πρέπει να είναι και ηγέτες. Γιατί στο πρόσωπο του ηγέτη, ο Λαός πρέπει να αναγνωρίζει τον καθοδηγητή, ο οποίος θα οδηγήσει τον Τόπο στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Και τα προσόντα που πρέπει να έχει κανείς, για να χαρακτηριστεί ως ηγέτης και διαχειριστής της εξουσίας είναι πολλά. Θα τονίσουμε εδώ ότι το θέμα της ηγεσίας είναι ξεχωριστό και σημαντικό κεφάλαιο των αρχών της Διοίκησης. Εμείς στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με ορισμένα από τα γνωρίσματά του.
Είναι γεγονός πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ότι η εκτίμηση που τρέφει σήμερα ο Λαός της Καστοριάς για όσους αναμειγνύονται στην πολιτική, υπό την ευρεία του όρου έννοια, γίνεται διαρκώς και μικρότερη. Και μεγάλο μερίδιο γι’ αυτήν την απαξίωση φέρουν οι ίδιοι. Γι’ αυτό και επέλεξα έναν δεκάλογο κανόνων που περιλαμβάνει κάποιες οδηγίες-συμβουλές.
·                     
1.             ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ: Αγάπη γνήσια και αυθεντική προς την Ελλάδα και τον τόπο του, και όχι επίπλαστη και υποκριτική.
2.             ΗΘΟΣ: Ένα σύνολο ψυχικών και πνευματικών χαρισμάτων ενός καλλιεργημένου και αξιοπρεπούς ανθρώπου, το οποίο είναι σύμφωνο με τις επικρατούσες αξίες που καθορίζουν την συμπεριφορά του προς τα έξω. Ήθος ανθρώπινο, δημοκρατικό, κοινωνικό, πολιτικό.
3.             ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ: Να χαρακτηρίζεται από ευσυνειδησία, ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια, τιμιότητα, πίστη στις ηθικές αρχές.
4.             ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αγάπη και πρόθυμη διάθεση για εργασία και παραγωγή έργου.
5.             ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ: Να είναι άξιος εμπιστοσύνης, να τον πιστεύει ο λαός και να βασίζεται σ’ αυτόν.
6.             ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο καλός ηγέτης πρέπει να έχει δημιουργική φαντασία και την ικανότητα να προβλέπει την έκβαση των πραγμάτων, να είναι οξυδερκής και να κατανοεί σε βάθος τα πράγματα και γεγονότα.
7.             ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ: Να έχει τις απαραίτητες δυνατότητες και ικανότητες, τις θετικές ιδιότητες που είναι αποτέλεσμα πνευματικής καλλιέργειας και φυσικό χάρισμα.
8.             ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: Να διακρίνεται για τα ευγενικά συναισθήματά του, να χαρακτηρίζεται από φιλική διάθεση, αγαθές προθέσεις και ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τον πολίτη-ψηφοφόρο.
9.             ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Πραγματική διάθεση και ξεχωριστή προσοχή για την πρόοδο και προκοπή του τόπου, για συνεισφορά στη συνολική προσπάθεια υπέρ του συνόλου και όχι της μειοψηφίας.
10.         ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ: Είναι το μεγαλείο που οδηγεί τον ηγέτη σε έργα μεγάλης σημασίας και αξίας. Ο αληθινά Χριστιανός ηγέτης και διαχειριστής της εξουσίας διακρίνεται για την ευσυνειδησία του, ποτέ δεν υπηρετεί τον λαϊκισμό και τη σκοπιμότητα, αλλά την αλήθεια και μόνον την αλήθεια και είναι πρόθυμος να θυσιαστεί γι’ αυτήν.
·                     
Η κρίση που σήμερα μαστίζει ποικιλοτρόπως την Ελλάδα και ειδικά την Καστοριά μας και η απαξία ηθικής προς τους πολιτικούς, κορυφώνεται χωρίς τη δικαιοσύνη την αξιοκρατία, την κοινωνική αλληλεγγύη. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ηγέτες αληθινούς όχι επαγγελματίες της αυτοπροβολής και λαϊκιστές και τυχοδιώκτες της πολιτικής. Θέλουμε υποψηφίους  ανιδιοτελείς ιδεολόγους που θα υπηρετούν την Καστοριά και τον λαό της. Αυτούς χρειαζόμαστε σήμερα, για να μας βγάλουν από τα αδιέξοδα.
Σήμερα, ο κόσμος χρειάζεται ηγέτες αληθινούς, όπως ο Αβραάμ Λίνκολν με ακλόνητη πίστη. Όχι επαγγελματίες της αυτοπροβολής, αλλά ανιδιοτελείς ιδεολόγους, που θα υπηρετούν και θα θυσιάζονται για τον λαό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: