Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΡΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ



Συνδικαλισμός είναι η οργάνωση των ατόμων που απασχολούνται στον ίδιο τομέα παραγωγής για την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και η συλλογική δράση που αναπτύσσουν για να πετύχουν τον σκοπό αυτόν.
Συνδικαλιστής είναι ο εργαζόμενος που αποτελεί ηγετικό στέλεχος συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Ο συνδικαλισμός είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής και η δράση του μπορεί να έχει σοβαρότατες θετικές, αλλά και αρνητικές, μέχρι και καταστρεπτικές, επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία, στην χώρα.
Μπορεί να προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, να τους εξασφαλίζει ικανοποιητικές αμοιβές και γενικά καλύτερους όρους εργασίας.
Μπορεί όμως και να επιφέρει και σοβαρότατα πλήγματα στην χώρα προκαλώντας μεγάλες ζημίες, στην οικονομία και την κοινωνία και να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην κοινωνική ζωή με ενέργειες που πλήττουν το κοινωνικό σύνολο.
Παραδείγματα καταστρεπτικών συνεπειών ορισμένων μορφών συνδικαλιστικής δράσης έχουμε: Μεγάλης διάρκειας απεργίες που είχαν κηρυχτεί για την ικανοποίηση αιτημάτων που ήταν τελείως εκτός των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων, κατάληψη των εγκαταστάσεών τους και παρεμπόδιση, ακόμη και με την βία, όσων ήθελαν να εργαστούν, με συνέπεια το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, την μετεγκατάστασή τους στο εξωτερικό, την δημιουργία στρατιάς ανέργων εργαζομένων που, υποτίθεται, ότι ο συνδικαλισμός προστατεύει και την αποβιομηχανοποίηση της Χώρας.
Σημειώνω ότι η παρεμπόδιση εργαζομένων που ήθελαν να εργαστούν έφθασε μέχρι τον φόνο με εμπρησμό τριών εργαζομένων. Παρεμπόδιση της ελεύθερης κίνησης των τουριστών με αποκλεισμούς λιμανιών, ακόμη και παρεμπόδιση της καθόδου τους από τα πλοία και με συνεχείς αποκλεισμούς των εμπορικών κέντρων των πόλεων.
Πλήγματα κατά της οικονομικής και κοινωνικής ζωής με την διακοπή της ηλεκτροδότησης (θα σας βυθίσω στο σκοτάδι – Φωτόπουλος), με την κατάληψη δημοσίων οδών και την παρεμπόδιση της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων και της μεταφοράς αγαθών ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ζωή και την οικονομία.
Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις της λειτουργίας του συνδικαλισμού μπορούν να περιοριστούν προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων με τα εξής μέτρα: Ορθοφροσύνη και εποικοδομητικό διάλογο και όχι με εξτρεμισμούς.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: