Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ



Πληροφορώ τους αναγνώστες μου ότι οι καθαρές αποδοχές των αστυνομικών που έπιασαν τον δράστη του εγκλήματος της Πάρου κυμαίνονται μεταξύ 850 και 1.050 ευρώ, αναλόγως βαθμού και χρόνου υπηρεσίας. Όταν ένας κλειδούχος του ΟΣΕ είχε μηνιαίο μισθό 3.900 ευρώ, συν τις 2.900 των επιδομάτων! Τα αυτά επίσης ισχύουν όταν και το άνομον, αυτό που αντιβαίνει στους νόμους, στην ισοπολιτεία και την ηθική, το απαράδεκτον στα πλαίσια των κανόνων που ισχύουν, το παράλογο και ο λαθεμένος τρόπος λήψεως των αποφάσεων είναι μεταξύ των πολλών και άλλων ανισοτήτων, οι οριζόντιες περικοπές να αφορούν εξίσου εκείνα τα στελέχη του Δημοσίου χάρη στα οποία το κράτος μπορεί ακόμη να προσφέρει στους πολίτες βασικά αγαθά, όπως η ασφάλεια, και τα άλλα τα κρατικοδίαιτα, τα παράσιτα, που μισθοδοτούνται μόνον και μόνον επειδή η ύπαρξή τους δικαιολογεί ένα μοντέλο ψευδεπίγραφης και ψευδοσοσιαλιστικής ανάπτυξης με δανεικά μέσω κράτους;
 Παραδείγματα όπως αυτά που ανέπτυξα σήμερα βρίσκουμε παντού στον δημόσιο τομέα. Παντού υπάρχουν δάσκαλοι, καθηγητές, αστυνομικοί, γιατροί, στρατιωτικοί, υπάλληλοι υπουργείων, διπλωμάτες κ.ά. που με το ήθος και τη φιλοτιμία τους κρατούν ακόμη τη χώρα όρθια. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί, που θα τους ονόμαζα το αναγκαίο κράτος, χάνονται μέσα σε έναν ωκεανό περιττού κράτους, που σαν το λίπος έχει εγκατασταθεί στον μυϊκό ιστό χωρίς τον οποίο ο οργανισμός της χώρας δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και να θέσουμε τις βάσεις για μια νέα αρχή, πρέπει να απαλλαγούμε από τη δήθεν δημοκρατική ιδεοληψία της ισοπέδωσης προς τα κάτω. Πρέπει, δηλαδή, να χωρίσουμε το αναγκαίο κράτος από το περιττό. και το μεν πρώτο να το ενισχύσουμε, το δε άλλο να κοιτάξουμε πως θα απαλλαγούμε από αυτό. Η αξιολόγηση, με επιπτώσεις, είναι ο μοναδικός τρόπος.
ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: